Terug

Recensies

De vrolijke staarten van Paddy Donnelly en Vos en zoon

Robbies vader Vos is staartenmaker, samen runnen zij de winkel ‘Vos & zoon staarten’. In hun winkel verkopen de vossen staarten voor elke gelegenheid. Zo zijn er onder andere staarten voor bruiloften, staarten voor verjaardagen, voor werk en ze verkopen zelfs staarten voor de eerste schooldag. D…

Tijdloos troostrijk en universeel: Astrid Lindgrens vijftigjarige boek De gebroeders Leeuwenhart

12! Astrid Lindgrens De gebroeders Leeuwenhart was voor mij een mooi, zielig kinderboek, maar nu ik het herlees - ditmaal in het Noors, om die taal te oefenen - valt het me mee. Het begint vooral met de avonturen van Kruimel (Karel) en zijn oudere broer Jonatan in Nangijala. En verdrietig is dat nie…

Monkie stuk en stukgelezen: hoe een verhaal in beelden grenzeloos aanspreekt

91! Monkie is vroeger door mij stukgelezen, en het is nu even zoeken wat daarbij doorslaggevend is. Het vierde boek van Dieter Schubert - het enige waarop Ingrid niet op de voorkant staat - uit 1986 kreeg een Gouden Penseel, en nu vind ik de tekeningen best wel tuttig, maar daar had ik als kind geen…

De voorleesklassieker óver verhalen: Het sleutelkruid is de Biegel die niet ontbreken mag

57! Paul Biegels derde boek, uit 1964 en bekroond als Kinderboek van het jaar 1965 (wat nu de Gouden Griffel is), is mij vroeger heel veel voorgelezen door mijn moeder. De koning is ziek en een wonderdokter gaat op zoek naar het sleutelkruid, het enige kruid dat hem kan genezen. Om zijn hart te late…

Een ode aan de lezer: Roald Dahls Matilda

7! De honderdste druk van de Nederlandse Matilda (1988) is net verschenen — in de vertaling van Huberte Vriesendorp. De klassieke goed-kwaad-tegenstelling (Matilda’s familie en de schooldirecteur tegenover haar juf), de magie (haar paranormale krachten, maar ook: dat je kan ontsnappen aan je familie…

Een mooie, actuele klassieker: Michael Endes Momo en de tijdspaarders

Soms staat er in de Grote Vriendelijke Honderd een boek dat je vooral graag zou willen herlezen. Michael Endes Momo en de tijdspaarders, op plaats 87 in de lijst, over een meisje dat de tijd terugbrengt in een grijze golf van efficiënte tijdspaarders, herinner ik me vooral als een mooi verhaal.


Morrigans schuld, Morrigans magie: over Jessica Townsends Nevermoor

Nevermoor op #62 in de Grote Vriendelijke Honderd! Dat vond ik een leuk boek, een nog fantasierijker Harry Pottervariant, maar het laat zich moeilijk navertellen. Morrigan Crow is vervloekt omdat ze op een ongeluksdag geboren is, en ze wordt van allerlei ellende beschuldigd. Als ze moet sterven op h…

Onze Akkie mag niks: hoe Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens in tranen eindigt

Jacques Vriens’s Achtste-groepers huilen niet, #38 in de Grote Vriendelijke Honderd, is uit 1999. Voor mijn gevoel is het al langer geleden! Het schijnt het meest voorgelezen boek tijdens de voorleeswedstrijd te zijn. Inderdaad, dit boek is ook echt goed, want zulke dingen gebeuren, kinderen krijgen…

Rauw, grappig, oprecht en met blauwe plekken: Erna Sassens Neem nooit een beste vriend

Erna Sassens Neem nooit een beste vriend is net verschenen, weer geïllustreerd door Martijn van der Linden, en ik heb ’m nog niet uitgelezen, alleen het begin, maar ik kan niet wachten om verder te lezen! Een Young-Adultboek van Nederlandse bodem.


Prentenboek Soms als ik een vlinder zie: herkenbaar vanaf de eerste maat én dromerig-kleurrijk

Mijn boek van de maand oktober is het prentenboek Soms als ik een vlinder zie van Boudewijn de Groot, Jaco van der Steen en Mark Janssen. Boudewijn de Groot maakte samen met componist Jaco van der Steen twaalf nieuwe kinderliedjes, Mark Janssen maakte er prachtige illustraties bij.

N.B. Lees ook Da…

Moed en opgroeien

De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen! En dat gaat nu even niet in de boekhandel of bibliotheek, maar voorlezen kan bij uitstek thuis. De Voorleesdagen beginnen bij de jongsten, bijvoorbeeld uit het Prentenboek van het Jaar 2021, Loes Riphagens Coco kan het!. Dat werd in 2019 bij Athenaeum Boekha…

De judoënde cavia van Smith en Laird

Weirdo is Zadie Smiths eerste kinderboek. Ze schreef het samen met haar partner Nick Laird en voor de illustraties vroegen ze de jonge Londense illustratrice Magenta Fox. Weirdo is een verhaal over Kit en de judoënde cavia Maud die ze voor haar verjaardag krijgt. Maud voelt zich niet thuis tussen de…

Een magisch en avontuurlijk sprookje

Het jeugdboek De magische apotheek. Er hangt een geheim in de lucht is het veelgeprezen debuut van Anna Ruhe. Het is een magisch en avontuurlijk sprookje dat tegelijk herkenbaar is omdat normale kinderen de hoofdrol spelen. Het boek gaat over het elfjarige meisje Lucie en haar vroegwijze jongere bro…

Hartverscheurend hoopvol

Op aarde schitteren we even (On Earth We’re Briefly Gorgeous, vertaald door Johannes Jonkers) is een brief van een zoon aan zijn moeder die niet kan lezen. De schrijver van de brief, de achtentwintigjarige Hondje, legt een familiegeschiedenis bloot die voor zijn geboorte begon - een geschiedenis waa…

  • Pagina :
  • 1
pro-mbooks1 : athenaeum